maanantai 19. lokakuuta 2009

MovieMonday 10 - 19.10.2009: Ruoka-aiheiset elokuvat

Tämän viikon Elokuvamaanantain aiheena on ruoka-aiheiset elokuvat, tai elokuvat joissa ruoka tai syöminen ovat keskeisessä osassa. Tähän tuli mieleen monia mielenkiintoisia vaihtoehtoja aina Uhrilampaista lähtien, mutta päädyin sitten lähes yhtä poliittisesti epäkorrektiin ruokaelokuvaan eli Tim Burtonin ohjaamaan murhamusikaaliin Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi.


Musikaalissa Johnny Deppin esittämän Sweeney Toddin rikoskumppani, leskirouva Lowettin (Helena Bonham Carter) leipomat piirakat ovat suuressa osassa. Ensin ne ovat lihan puutteesta kärsivässä kaupungissa "kaupungin huonoimpia piirakoita", joihin leipomisen aikana sujahtaa milloin mitäkin, mutta sitten kauppa alkaa kukoistaa, kun lihaa alkaa löytyä omasta takaa paholaisparturin katkoessa muutamia kurkkuja työnsä lomassa. Sen suoraan sanottuna oksettavin kohtaus on se, kun nuori Toby (Ed Sanders) puraisee piirakkaa ja siitä löytyykin kokonainen sormi...


Ilmestyessään musikaali miellytti minua kovin. Se oli sopivan burtonmainen, hyvin epätavallinen musikaaliksi, verinen, upean värinen (eri aikakaudet kuvattu eri väreissä), täynnä suosikkinäyttelijöitäni ja näyttelijät vielä osasivat laulaa. Lisäksi syyttömänä tuomittujen ja kärsimään joutuneiden ihmisten kostotarinat ovat minun mieleen.


Elokuvahan kertoo syyttömänä tuomitusta nuoresta isästä nimeltä Benjamin Barker, joka palaa vuosien jälkeen takaisin Lontooseen miehenä nimeltä Sweeney Todd - mielessään vain kosto. Hän asettuu asumaan rouva Lowettin piirakkakaupan yläkertaan entisen parturinsa tiloihin ja alkaa hautoa kostoaan tuomari Turpinille (Alan Rickman), joka aikanaan lähetti Barkerin tuomioonsa rakastuttuaan itse tämän vaimoon Lucyyn. Lucy myrkytti itsensä tuomarin kajottua häneen, mutta Lucyn ja Benjaminin tytär, suloinen Johanna (Jayne Wisener) jäi Turpinin huostaan. Muissa rooleissa nähdään Sweeneyn kilpailijana, keikariparturi Pirellinä Sacha Baron Cohen, Turpinin apulaisena Timothy Spall ja Johannan nuorena ihailijana ja pelastajana Jamie Campbell Bower.

Sweeney Todd ei sovellu heikkovatsaisille ;-)