torstai 22. lokakuuta 2009

Coco avant Chanel (***)

Tänä syksynä on ilmestynyt kaksi muotilegenda Coco Chanelista kertovaa elokuvaa. Ensimmäinen keskittyi Chanelin suhteeseen säveltäjä Igor Stravinskyn kanssa (Coco Chanel & Igor Stravinskystä kirjoittamani juttu löytyy Babblingsin puolelta), Coco avant Chanel puolestaan kertoo Gabriellen tarinaa ennen kuin hänestä tuli kuuluisa.

Nuori Gabrielle kasvaa sisarensa Adriennen kanssa orpokodissa äitinsä kuoltua ja isänsä hylättyä heidät. Hänestä kuoriutuu kapinallinen ja itsenäinen nuori nainen, joka haluaa pärjätä omillaan. Gabrielle (Audrey Tautou) ja Adrienne (Marie Gillain) ansaitsevat elantonsa päivisin ompelijattarina, iltaisin kapakkalaulajattajina, mistä Gabrielle myös saa lempinimensä Coco naisten esittämän laulun mukaan.


Sisar Adrienne rakastuu paroniin ja muuttaa miehen luokse Pariisin lähelle, ja tyttöjen kabareeura katkeaa siihen. Yksin jäänyt Coco ottaa elämänsä omiin käsiinsä ja matkustaa tuttavansa Balsanin (Benoit Poelvoorde) luo, ja muuttaa hänen luokseen asumaan jonkinasteisena rakastajattarena. Balsanin avulla hän tutustuu mm. näyttelijättäreen nimeltä Emilienne (Emmanuelle Devos), joka ystävineen alkaa tilata Cocolta tavallisesta poikkeavia hattuja.

Lisäksi hän tapaa englantilaisen liikemiehen Boyn (Alessandro Nivola), jonka kanssa hänellä elokuvan mukaan olisi saattanutkin olla onnellinen tulevaisuus, mikäli tilanne olisi ollut toinen. Olisiko meillä sitten ollut samanlaista Coco Chanelia kuin nyt, siitä voidaan spekuloida.


Vaikutusvaltaisen naisen taustaa hienovaraisesti kertova tarina on henkilöidensä summa - Tautou on loistava vähäeleisenä, itsenäisenä Cocona, joka rahan puutteessa haluaa suunnitella toimivia, mutta kauniita vaatteita ja joka köyhyydestään huolimatta tekee niin kuin tahtoo. Hänen elämänsä Balsanin rakastajattarena on tietyllä tavalla olosuhteiden pakko, mutta hyödyttää lopulta Cocoa antaen hänelle tärkeän kontaktiverkoston. Poelvoorde puolestaan tekee kevytkenkäisen naistenmiehen maineestaan tunnetusta Balsanista lopulta hyväsydämisen ikääntyvän miehen, joka alkukankeuden jälkeen haluaa auttaa kapinallista Cocoa.

Cocon suuri rakkaus Boy puolestaan on se liekki, joka lopulta sytyttää Cocon luovan tulen ja päästää sen valloilleen. Boyta näyttelevä Nivola sopii charmantin ja rakastettavan herrasmiehen rooliinsa täydellisesti, ja taitaa olla ensimmäinen kerta kun sanon viiksekästä miestä hotiksi ;-)


Miesten vaatteisiin pukeutuva ja niitä naisille sopiviksi modifioiva Coco on erittäin mielenkiintoinen nainen. Johtuiko hänen linjakkaan tyylinsä synty siitä, että hän oli köyhä eikä krumeluureihin ollut varaa? Tekikö rakkaudeton elämä hänestä työhönsä uppoutuneen työnarkomaanin? Coco avant Chanel avaa monia kysymyksiä, sillä aivan kuten elokuva nimikin kertoo - tarina on Cocosta ennen kuin hänestä tuli Mademoiselle Chanel.

Tuomio: *****

F A C T  F I L E:
Ohjaus: Anne Fontaine
Käsikirjoitus: Anne ja Camille Fontaine, perustuen Edmonde Charles-Rouxin romaaniin

Pääosissa: Audrey Tautou (Coco), Benoit Poelvoorde (Balsan), Alessandro Nivola (Boy), Marie Gillain (Adrienne), Emmanuelle Devos (Emilienne)
Valmistusmaa: Ranska 2009
Genre: draama, biografia
Ensi-ilta: 6.marraskuuta