torstai 10. syyskuuta 2009

Ruma totuus

Ensi viikolla (18.9.) ensi-iltaan tuleva The Ugly Truth on jälleen kerran ennalta-arvattava romanttinen komedia miehestä ja naisesta, jotka ovat erilaisia kuin yö ja päivä, mutta lopulta huomaavat, että heillä onkin yllättävän paljon yhteistä. En usko spoilanneeni tarinaa keneltäkään, sillä jo leffan posteri antaa niin selkeän kuvan siitä, mitä lopussa tapahtuu.

Komedia kertoo Katherine Heiglin esittämästä telkkarituottajasta Abbysta, joka on työssään fiksu, mutta yllätys yllätys henkilökohtaisessa elämässään neuroottinen täydellisyyden tavoittelija. Treffeiltä ei löydy unelmien miestä - varsinkin kun hän on printannut keskustelunaiheet valmiiksi paperille, ja vielä jakaa tuon listan treffikumppanilleen.

Täyden kymmenen pisteen mies löytyy kuitenkin sattumalta naapurista, kun Abby pelastaa kissaansa puusta. Eric Winterin esittämä lääkäri Colin on kaikin tavoin Abbyn unelmien mies, ja neitokainen päättää pistää kaikki paukut tuon namupalan metsästykseen.


Samalla aikaa töissä tapahtuu kummia. Katsojalukujen ollessa laskusuunnassa, kanavan johtaja päättää palkata Abbyn kauhuksi hänen tuottamaansa aamushow'hun miehen, joka väittää puhuvansa miesten ja naisten välisistä suhteista niiden oikeilla nimillä ohjelmassaan The Ugly Truth. Gerald Butlerin esittämä miehekäs Mike on sovinistin perikuva, johon normaaliälyllä varustettu nainen ei yksinkertaisesti voisi ihastua.

Kankean alun jälkeen Abbyn ja Miken välille syntyy ystävyys ja Miken antamien neuvojen avulla Abby saa Colinin koukkuunsa. Mutta entäs sitten, jos ystävyys onkin kasvanut joksikin syvemmäksi?


Heigl, Winter ja Butler toki ovat syötävän söpöjä rooleissaan, mutta teemaltaan tarina on todella kulunut. Lisäksi minua ovat alkaneet rasittaa nämä neuroottiset naikkoset, joiksi melkein kaikki naiset genren elokuvissa kuvataan, jotka aina tarvitsevat sen vahvan ja vakaan miehen rinnalleen rauhoittuakseen. Tarinan hahmoihin on erittäin hankala samaistua tai tuntea sympatiaa heitä kohtaan.

Pääparin vetovoimaisuuden takia olisi voinut kuvitella heidän välilleen saatavan säihkettä ja säpinää, mutta kunnolla kemiat pääsevät valloilleen vain parissa loppupuolen kohtauksessa. Muuten kemia näiden kahden karismaattisen näyttelijän väliltä tuntuu puuttuvan.

Kyseessä on siis hyvin keskiverto romcom: seksikkäät näyttelijät, muutama hottiskohtaus, vähän naureskelua, enemmän myötähäpeää, kepeä mutta mitäänsanomaton olotila jälkeenpäin. Viihdettä aivojen tyhjennystä kaipaaville siis, ja tietyssä mielentilassa ihan kelpo komedia.

The Ugly Truth -elokuvan on ohjannut Robert Luketic, joka on vastannut aikaisemmin mm. ihastuttavan Blondin koston (Legally blonde) ohjauksesta. Luketic on myös kiinnitetty Barbarella -remaken ohjaimiin.

Traileri täällä.

Tuomio: *****

PS. Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalin liput tulivat eilen myyntiin! 22. Helsingin elokuvajuhla järjestetään 17.-27.9. 2009 ja ohjelmistossa on mm. Steven Soderberghin ohjaama Ilmiantaja!, Hayao Miyazakin Ponyo rantakalliolla, Jane Campionin Bright Star ja Marc Webbin (500) days of Summer. Tsekkaa lisää R&A:n sivuilta.