maanantai 21. syyskuuta 2009

MovieMonday: naurettava komedia

Tämän maanantain MovieMonday -aiheena on komedia, tuo elokuvan ylituotettu mutta tietyllä tavalla aliarvostettu genre. Elokuvamaanantain tarkoituksena oli tällä kertaa "muistella hauskoja elokuvia, jotka ovat saaneet sinut nauramaan mahdollisesti jopa ääneen".

Komedia on äärimmäisen hankala aihe tehdä todella hyvin. Kuten tuossa mainitsin, genre on ylituotettu kaiken maailman muka-parodioilla, romanttisilla komedioilla ja toimintakomedioilla, jotka eivät täytä perimmäistä komedian tehtävää eivätkä naurata, tuskin edes hiukkasen huvittavat.

Silloin tällöin taivaalta tipahtaa komediahelmiä, jotka kutkuttavat aidosti nauruhermoja ja saavat hekottamaan ääneen sekä pyyhkimään naurun kyyneliä silmistä.

Yksi omia komediasuosikkejani on Marilyn Monroe - Jack Lemmon - Tony Curtis -ilottelu vuodelta 1959 eli Piukat paikat (Some like it hot). Tämä klassikko jaksaa ilahduttaa jokaisella katsontakerrallaan. Viimeistään Piukat paikat todisti, että Marilyn ei ollut pelkkä seksisymboli vaan ihastuttava komedienne. Elokuvasta hehkuu ihana kemia pääkolmikon väliltä ja nauru on herkässä monessa kohdassa. Täydellinen hyvän mielen elokuva!Uudempia nauruhermojen kutkutteljoita on ollut mm. viime vuonna ilmestynyt, Robert Downey Jr:n, Jack Blackin ja Ben Stillerin tähdittämä sotakomedia Tropic Thunder. Nauroin vedet silmissä jo kyseisen elokuvan "esittelytrailereiden" aikana.


Kesäkomedia Kauhea kankkunen (The hangover) oli pitkästä aikaa aidosti hauska komedia. Neljä kundia sekoilemassa Las Vegasissa polttareissa ei kuulosta miltään maailman omaperäisimmältä idealta, mutta toteutus oli aivan loistava. Tiikeri kylppärissä, vauva komerossa ja kadonnut sulhanen olivat niin kaistapäisiä ideoita, ettei niille voinut kuin nauraa.


Minulla on ehkä hieman kieroutunut huumorintaju, mutta toimintakomediat tuntuvat kiehtovan minua kaikista eniten. Seth Rogenin ja James Francon tähdittämä huumehäröilykomedia Pineapple Express on oivallista ja nautittavaa viihdettä. Rogenista olen koomikkona tykännyt jo jonkin aikaa, mutta oli hauska huomata aikaisemmin niin jäykkiksen rooleissa kukkoilleen Francon pitävän sisällään ihan pätevän koomikon myös.