maanantai 7. syyskuuta 2009

MovieMonday: Elokuvaelämys

Tänään Elokuvamaanantaissa aiheena on Viimeisin elokuvaelämys.

Voisin kertoilla vaikkapa jostain uudesta leffateatterissa nähdystä spektaakkelista, mutta päädyin valitsemaan viimeisimmän näkemäni elokuvan, jonka eilen illalla dvd:ltä katselin, sillä se teki minuun suuren vaikutuksen. 

Kyseessä on Roland Joffén ohjaama Kuoleman kentät (The killing fields) vuodelta 1984. Oscar-nomineerauksia aikanaan seitemän kappaletta saanut ja niistä kolme voittanut (sivuosanäyttelijä, kuvaus ja leikkaus) elokuva kertoo Kambodzan kansanmurhan aikana 70-luvun puolessa välissä Pulitzer-palkitun New York Timesin toimittajan Sydney Schanbergin (Sam Waterston) työstä sodan runtelemassa maassa.

Kambodzassa Schanberg teki yhteistyötä paikallisen toimittajan Dith Pranin (Haing S. Ngor) kanssa. Länsimaalaisten evakuoinnin aikana Pran jäi maahan punakhmerien vangiksi ja Schanberg taisteli Yhdysvalloista käsin ystävänsä pelastamiseksi. Koska Kambodza oli täysin suljettu, tietojen liikkuminen sinne tai takaisin oli lähes mahdotonta.


Kuoleman kentät on äärimmäisen vaikuttava sotaelokuva siviilien näkökulmasta. Niin monet genren elokuvat on kerrottu sotilaiden silmin - tutkivan journalistin silmin kuvattuna tarina näyttää erilaiselta ja sodan kauhut saavat aivan erilaisen sävyn. Pranin kokemukset punakhmerien vankileirillä tuntuvat absurdeilta ja tämän absurdiuden takia se, että tällaista on tapahtunut oikeasti, järkyttää vielä enemmän. Aivopestyt lapsisotilaat murhaamassa ihmisiä hetken mielijohteesta on järkyttävää ja surullista. Elokuvan rankka kuvasto säilyykin verkkokalvolla pitkään.

Yläpuolisessa kuvassa oikeat Dith Pran ja Sydney Schanberg