tiistai 29. syyskuuta 2009

MovieMonday: elementti: ilma - Tuulen laakson Nausicaä

Tämän viikon MovieMondayn aiheena on Neljä klassista alkuainetta - elokuvat, joissa esiintyy tuli, ilma, vesi tai maa tavallista suuremmassa roolissa.


Valinta oli hankala, mutta lopulta päädyin Hayao Miyazaki -suosikkiini Tuulen laakson Nausicaän, jossa edustettuna ovat aikalailla kaikki elementit, joskin ilma ehkä jonkin verran korostetummin - onhan elokuvan prinsessa Tuulen laakson tyttöjä.

Nausicaä on ympäristötietoisimpia animaatioita, mitä olen koskaan nähnyt - ja se sentään on tehty jo vuonna 1984! Tarinassa tuhansia vuosia maapalloa kohdanneen ydinkatastrofin jälkeen purjelentokoneen tapaisella lentohärvelillään lentelevä prinsessa Nausicaä oppii, että myrkyllisessä viidakossa elävät jättimäiset ja petomaiset Ohm -ötökät ovat erittäin tärkeitä ekologisen tasapainon kannalta ja niitä pitäisi tappamisen sijaan suojella. Samalla prinsessa pyrkii lopettamaan vihamielisyydet kahden sotaisan valtion välillä.

Miyazakin tapa kertoa vakava tarina ei paasaa, vaan suhtautuu sekä hahmoihinsa että katsojiinsa lämmöllä ja suurella sydämellä. Nausicaä on kaunis, opettavainen ja viihdyttävä animaatio, jonka voi aina katsoa uudestaan. Miyazakin tavaramerkkinä toimivat lentohärpäkkeet ovat suuressa osassa tässäkin elokuvassa ja ilmaa käytetään hyväksi monin tavoin - näistä kuitenkin vaikuttavin prinsessa Nausicaän ympäristöystävällisen näköinen, kaunis purjelentovehje.


Tuulen laakson Nausicaä on minulle täyden viiden tähden elokuva!


PS. Juuri satuin huomaamaan uutisen, että Studio Ghiblin seuraava tuotanto on julkistettu - Isao Takahata ohjaa tarinan yhdestä Japanin vanhimmista kansantaruista, The Tale of the Bamboo Cutter. Samassa uutisessa mainitaan, että Hayao Miyazakilta olisi jopa kolme uutta elokuvaa tuloillaan!!