lauantai 26. syyskuuta 2009

Laatuanimaatiota Pixarilta - Up - Kohti korkeuksia

Odotettu Disney-Pixarin animaatio Up - Kohti korkeuksia saapuu vihdoin myös Suomen elokuvateatteriin - ensi-ilta on lokakuun 9. päivä.

Kyseessä on jälleen kerran ihastuttava tarina, joka on toteutettu taidokkaalla animaatiolla. Lapsille tarjolla on värikästä toimintaa ja hauskoja hahmoja, aikuisille puolestaan lähes sydäntäsärkevä taustatarina, joka antaa vauhdikkaan sympaattiselle elokuvalle syvyyttä.Carl Fredricksen on entinen ilmapallokauppias, joka haaveili vaimonsa kanssa seikkailusta Etelä-Amerikkaan koko elämänsä. Elämä kuitenkin kului, seikkailuun säästetyt rahat hupenivat milloin katon korjaukseen, milloin mihinkin. Sitten Carlin elämän valo, vaimo Ellie, nukkuu pois ja Carl jää taloineen yksin.

Kun ulkomaailmasta alkaa tulla vaateita suuntaan jos toiseenkin, Carl päättää olosuhteiden pakosta nostaa kytkintä - hän kiinnittää talonsa tuhansiin ilmapalloihin ja lähtee seilaamaan taivaalla kohti Etelä-Amerikkaa - ja seikkailua! Mukaan sattuu vahingossa nuori partiolaispoika Rasmus, jonka kanssa Carl päätyy uskomattomiin seikkailuihin puhuvien koirien ja moa-tyyppisten lintujen maassa.


Up - Kohti korkeuksia on jännä tarina siinäkin mielessä, että lapsille suunnatussa elokuvassa pääosassa on vanha mies. Silti tarina vetää ja toimii myös nuoremmille katsojille. On loistavaa, että nykyisin niin monet animaatiot sisältävät monia tasoja, jotka tarjoavat viihdettä ja sisältöä monenikäisille. Aikuisemmille katsojille Up on surullissävytteinen tarina nuoruuden toteuttamatta jääneistä unelmista, mutta se myös muistuttaa, että niin pitkään kuin on elämää, ei ole liian myöhäistä. Lisäksi unelmat saattavat muuttua matkan varrella.

Paikoitellen jopa lähes tipan linssiin nostattava taustatarina antaa syvyyttä perinteisemmälle animaatiokohellukselle, joka sekin on hauskaa katsottavaa! Tässä on jälleen kerran taidonnäyte Pixarilta - animaatiot osaavat olla Hollywoodissakin suloisia, hauskoja, ja vielä syviä tunteita ja ajatuksia herättäviä. Suosittelen ihan kaikille!


Tuomio: *****


Up - Kohti korkeuksia ääninä kuullaan (suomeksi dubattu / originaali versio):
Karl Fredrickson ANTTI LITJA / EDWARD ASNER
Charlez Muntz ISMO KALLIO / CHRISTOPHER PLUMMER
Rasmus AARNI HYÖKKI / JORDAN NAGAI
Dogi HEIKKI PAASONEN / BOB PETERSON
Beta JARPPI LEPPÄLÄ / DELROY LINDO
Gamma HP PARVIAINEN / JEROME RANFT
Alfa JUKKA HILDEN / BOB PETERSON
Työnjohtaja Tomi EERO SAARINEN / JOHN RATZENBERGER
Uutistenlukija ARTO NYBERG / DAVID KAYE
Ellie ADELIINA SANKARI / ELIE DOCTER
Nuori Karl MATIAS HANGASMAA / JEREMY LEARY
Poliisi Eeva CARLA RINDELL / MICKIE MCGOWAN
Rakennustyöläinen Sipe / Omega SASU MOILANEN / JOSH COOLEY
Hoitaja Jori AKU LAITINEN / DONALD FULLILOVE
Hoitaja AJ KARI TAMMINEN / JESS HARNELL
Partionjohtaja Strauch RAUNO AHONEN / PETE DOCTER