perjantai 18. syyskuuta 2009

(500) days of Summer

Romanttisen komedian voi tehdä kahdella tavalla: hyvin tai huonosti. (500) days of Summer kuuluu tuohon ensimmäiseen ryhmään, vaikka se väittääkin ettei ole rakkaustarina. Se on kuitenkin tarina rakkaudesta, ja siitä, kun rakkautta ei sitten olekaan.

Tom (Joseph Gordon-Levitt) on söötti romantikko, pikkuisen reppana onnittelukorttien copywriter, joka on oikeasti arkkitehti, mutta joka ole vielä oikein koskaan päässyt työskentelemään unelmiensa ammattissa. Mutta haaveilla aina voi ja piirrellä. Tomin elämän pistää sekaisin toimistolle uudeksi työntekijäksi tuleva, kaunis ja sinisilmäinen Summer (Zooey Deschanel), nainen, joka "ei kuitenkaan etsi mitään vakavaa”. Kuin kohtalon oikusta nämä kaksi aluksi täysin erilaiselta persoonalta vaikuttavaa ihmistä lyöttäytyy yhteen...


... mutta kuten odottaa saattaa, Tomin ja Summerin intressit eivät ole aivan samanlaiset, ja Tomin kauhuksi suhde päättyy ja mies masentuu täysin.

Elokuva kuvaa heidän yhdessä viettämiään 500 päivää löytääkseen syyn, mikä meni vikaan. Koomisia ja varsinkin tragikoomisia tilanteita, herkkyyttä ja lämpöä tihkuvalta muistelumatkalta löytyy paljon onnellisia hetkiä, ja lopulta Tomkin oppii näkemään elämän todellisen hienouden.


Aina ihana ja suloinen Dechanel sopii rooliinsa elämäniloisena ja sympaattisena Summerina kuin nakutettu, samoin kuin Gordon-Levitt ressukkana, joka 500 päivän aikana kasvaa epävarmasta poikasesta itseensä luottavaksi nuoreksi mieheksi. Miesparkaa käy kyllä välillä kovasti sääliksi...

 

Elokuvan on ohjannut Marc Webb, joka on tullut tunnetuksi erityisesti musiikkivideoistaan. Hänen vahva musikillinen otteensa näkyykin läpi elokuvan. Tapa, jolla (noin) 500 päivää käydään läpi, on ihastuttavan tyylikäs - ajassa pompitaan mielenkiintoisesti edestakaisin. Sekä kuvaustekniikka että materiaalien käyttö on hyvin monipuolista, mikä antaa elokuvalle omanlaisensa säväyksen ja tekee siitä mielenkiintoisen seurata. Kokonaisuutena tarjolla on siis erittäin tyylikkäässä paketissa tarjottu, hieman surullissävyinen, mutta kuitenkin hyvin sympaattisesti kerrottu rakkaustarina, joka ei sitten rakkaustarina ollutkaan.


Tuomio: *****

Suosittelen kaikille, jotka kaipaavat vaihtelua suoraviivaisen romanttiselle komedialle, jotka tahtovat kokea raikkaan ja lämminhenkisen tuulahduksen.

(500) days of Summer nähdään R&A -festivaaleilla lauantaina 19.9. ja teatteriensi-iltansa se saa Finnkinon mukaan 30. lokakuuta.