maanantai 17. elokuuta 2009

Tehokkaat natsintappajat eli Kunniattomat paskiaiset

Quentin Tarantinon uutuus on ohjaajansa näköinen – aina niin tyylikäs ja hyvällä maulla toteutettu, hienon musiikin ryydittämä dialogipainotteinen toimintatarina. Se myös kirjoittaa historian uusiksi, mutta ei senkään väliä, koska tämähän on elokuvaa ja viihdettä.

Kunniattomat paskiaiset kertoo natsien miehittämästä Ranskasta. Natsieversti Hans Landa (Christoph Waltz) tappaa nuoren tytön Shosannan (Melanie Laurent) perheen, mutta tyttö pääsee pakoon. Kostoa punoen tyttö muuttaa asumaan Pariisiin uuden henkilöllisyyden turvin ja ottaa hoitoonsa elokuvateatterin. Hänen kostosuunnitelmansa saa uutta potkua, kun nuori natsisotilas ja näyttelijä Frederick Zoller (Daniel Brühl) ihastuu häneen ja lopulta ilmoittaa hänelle uuden elokuvansa ensi-illan siirrosta naisen omistamaan teatteriin.


Samaan aikaan amerikanjuutalaisista sotilaista koostuva iskujoukko Kunniattomat paskiaiset kerää natsien päänahkoja ympäri Ranskaa, hieman yksinkertaisen mutta hommassaan tehokkaan luutnantti Aldo Rainen (Brad Pitt) johdolla. Yhteistyössä saksalaisen näyttelijättären Bridget von Hammersmarkin (Diane Kruger) kanssa Paskiaiset alkavat suunnitella lopullista iskua natsielokuvan ensi-iltaan, johon jopa itse Führer (Martin Wuttke) on tulossa. Ja jossa myös Shosanna on päättänyt saada oman kostonsa.

Ihanan karikatyyriset hahmot ja tarantinomaisesti mielenkiintoinen dialogi sekä sen varjolla tehty hienovarainen juonenkuljetus tekevät verta roiskivasta elokuvasta tyylikkään ja hienon näköisen kokonaisuuden. Kielellä ja kielillä leikittely on jälleen kerran keskeisessä osassa ja se antaa hahmoillekin oman lisäsäväyksensä. Rainen punaniskajunttimainen puhetyyli jopa hänen puhuessaan italiaa sai teatterisalissa aikaan naurunpyrskähdyksiä, kun taas Landan hienostunut, sivistynyt kielenkäyttö on illuusiota, joka kätkee taakseen äärimmäisen julman henkilön.


Väkivaltaa säästelemätön ja natseja säälimätön elokuva on hauska ja viihdyttävä, jota voi suositella kieli poskessa tehtyjen toimintaelokuvien ystäville, sekä sellaisille, joita ei ala ahdistaa, jos dialogi jatkuu kahta minuuttia pidempään – sillä tässä elokuvassa puhutaan paljon, maitolasin, oluttuopin, viskilasin, kahvikupin äärellä, ja toiminta pysähtyy aina näiden syvällisten keskustelujen ajaksi.

Tuomio: *****

Suomen ensi-iltansa Paskiaiset saa syyskuun 4. päivänä. Trailerin voi tsekata mm. täältä.