perjantai 10. heinäkuuta 2009

Kaunis elämä ennen auringonlaskua

113. R. Benigni: Kaunis elämä (La vita e bella) (1997) (dvd 29/6) - *****
Aikanaan listatessani Top 5 elokuvia, jotka saavat kyyneleet silmiin, Tero vinkkasi oman suosikkinsa kyseiselle listalle - Roberto Benignin Kaunis elämä. Laitoin leffan saman tien tilaukseen, mutta vasta nyt sen sain katsottua. Piti nimittäin odottaa sopivaa hetkeä tällaisen teoksen katsomiselle. Ja täytyy myöntää, että Tero oli oikeassa. Kaunis elämä on todella koskettava elokuva. Se on tarina yltiöpositiivisesta Guidosta (Benigni itse), joka Toisen Maailmansodan alaisessa Italiassa ihastuu kauniiseen opettajaan Doraan (Nicoletta Braschi). Pari menee naimisiin ja perheeseen syntyy poika - mutta sitten kylästä viedään kaikki juutalaissyntyiset keskitysleirille Saksaan. Guido ja hänen poikansa ovat listalla, mutta positiivisen elämänasenteensa ansiosta Guido saa pidettyä leirin todellisen puolen pojaltaan salassa. Kun loppu lopulta tulee, on se karu, mutta kaunis ja Guidon tapaan surullisuudessaan positiivinen. Käsikirjoitukseltaan loistava, koskettava mestariteos. Ja kyyneleet se tuo silmiin väkisin.


Re: R. Clements, J. Musker: Pieni merenneito (The little mermaid) (1989) (dvd 29/6) - ****
Pienen tyttäreni kasvettua olemme alkaneet katsoa yhdessä Disneyn animaatioita. Lainasin kirjastosta Pienen merenneidon ja pieni neitimme ihastui siihen ikihyviksi (näitä pitää alkaa ostella omaksi, kunhan niitä teräväpiirtona saa). Vanha tarina suloisesta Arielista, joka rakastuu ihmisprinssiin on klassikko. Pikkutytöllemme muutamat kohtaukset olivat aika rajuja, mutta enemmän hän on tuntunut Muumien Mörköä pelkäävän kuin hurjan näköistä Ursulaa.


Re: J. Lasseter: Toy story (1995) (dvd 4/7) - *****
Pixarin loistava Toy Story kuuluu omiin animaatiosuosikkeihini ja olen ollut iloinen, kun tyttärenikin on innostunut siitä. Hän osaa jo 2,5-vuotiaana sanoa Buzz Lightyear niin, että sen ymmärtää, mikä minusta tuntuu ihan huimalta (vastahan se oli ihan vauva). Cowboy-Woodyn ja avaruusmies-Buzzin seikkailuista lelujen maailmassa kertova tarina on mielikuvituksellinen, mutta niin aidosti tehty. Ja tätäkään animaatiota eivät vuodet paina, eikä sen tarvitse nöyristellä uudempien tulokkaiden edessä. Piirroslaatu on upeaa ja tarina ihastuttava.
114. R. Linklater: Rakkautta ennen auringonlaskua (Before sunset) (2004) (dvd 4/7) - ****
Rakkautta ennen auringonlaskua oli ihan ex tempore-ostos, kun näin levyn kirpparilla myynnissä eurolla. Olen pitänyt monista Richard Linklaterin elokuvista ja samoin Ethan Hawke ja Julie Delpy ovat alkaneet nousta minun listoillani paremmin tietoisuuteen. En ole nähnyt tekijäkaartin edellistä Rakkautta ennen auringonnousua, mutta se ei haitannut, sillä Auringonlaskun pystyy katsomaan hyvin ilman sitäkin. Toki tässä viitataan koko ajan edelliseen, sillä kyseessä on Hawken ja Delpyn hahmojen tapaaminen yhdeksän vuoden jälkeen. Koko elokuva koostuu heidän jutustelustaan lyhyen tapaamisen aikana, mutta dialogipainotteinen elokuva ei missään nimessä ole tylsä. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja heidän keskinäinen vetovoimansa kovaa. Lisäksi avoin loppu soveltuu tähän erinomaisesti.


115. S. Dunn, S. McFadyen: Iron Maiden: Flight 666 (2009) (blu-ray 4/7) - ****
En ole erityisempi Iron Maiden -fani, mutta mieheni on ja ostin tämän dokumentin hänelle lahjaksi. Halusin tosin itsekin nähdä sen, sillä ajatus omalla lentokoneella laulaja kapteeninaan ympäri maailmaa kiertävästä bändistä kuulostaa mielenkiintoiselta. Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinsonhan on lentäjä ja bändi päätti tehdä kiertueensa omalla tyylillään - he ostivat Boeing 757:n, nimesivät sen Ed Force Oneksi ja pistivät Dickinsonin ohjaimiin. Bändin matkaa on todella mielenkiintoista seurata, vaikkei musiikista niin välittäisikään.


116. M. Nichols: Kuka pelkää Virginia Woolfia? (Who's afraid of Virginia Woolf?) (1966) (dvd 5/7) - *****
Taas kerran Sooloilijan suosituksesta katsoin klassikon :) Kirjastossa tuli tämä Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin tähdittämä Mike Nichols-ohjaus vastaan ja päätin napata sen kyytiin. Enkä pettynyt. Kyseessä on loistavaa näytelmätyylistä draamaa, joka pitää katsojan otteessaan vahvoilla hahmoillaan ja heidän välisillä jännitteillään. Hahmojen luonne muuttuu pitkin matkaa ja katsojan tuntemuksen muuttuvat sitä mukaa - inhosta sääliin ja päinvastoin. Kukaan elokuvan hahmoista ei ole yksiulotteinen. Oscareita mm. Taylorille ja sivuosassa nähtävälle Sandy Dennisille tuonut elokuva on kyseenalaistava ja varmasti aikanaan rajoja rikkonut elämys.


117. L. Charles: Brüno (2009) (cinema 7/7) - ****
Brünosta kirjoittelin jo täällä.118. D. Yates: Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009) (cinema 7/7) - ***
Ja Harry Potterista kirjoittelin täällä.