maanantai 15. kesäkuuta 2009

Leffapäivityksiä

Onpas mennyt aikaa, kun viimeksi ehdin kommentoida katsomiani leffoja. Kiirettä painaa joka suunnalta ja blogien päivitykset ovat jääneet ajatuksen asteelle... Lisäksi meni jonkin aikaa, etten katsonutkaan leffoja vaan telkkarisarjoja dvd:ltä. Ensin katselussa oli Lostin neljäs kausi (tiedän, olen huimasti jäljessä, joten spoilata ei sitten saa ;-), sitten Ewan McGregorin ja Charley Boormanin maailmanympärimatka moottoripyörillä Long way round, joka on vieläkin hieman kesken ja sitten vielä tänä keväänä elokuvaksikin muokattu BBC:n State of Play (joka sekin on vielä hieman kesken) pääosassaan mm. James McAvoy ja Bill Nighy.


Viime kerran jälkeen katsottuja leffoja on kuitenkin ehtinyt kertyä läjä. Päivitän aina heti katsomisen jälkeen pika-arvion tänne, mutta sanallisempi juttu tulee sitten vähän myöhemmin.


96. R. Mulligan: Kuin surmaisi satakielen (To kill a mockingbird) (1962) (dvd 3/6) - *****
Elokuvayleissivistyksessä on nyt paikattu Satakielen kokoinen aukko. Yksi filmihistorian korkeimmalle rankatuista roolisuorituksista Gregory Peckin esittämä lakimies Atticus Finch on kieltämättä vakuuttava esitys yhteiskunnallisesti alemmassa olevan ihmisen puolustamisesta. Lisäksi tarina muistuttaa, että monet meistä ovat oikeasti jotain muuta kuin ulkonäkö tai varsinkaan muiden juorut antavat ymmärtää.

97. J. Kounen: Coco Chanel & Igor Stravinsky (2009) (cinema 10/6) - ***
Olin ehtinyt sekoittaa mielessäni kaksi Coco Chanelista kertovaa elokuvaa ja ihmettelin, kun Audrey Tautou ei esiintynytkään tässä elokuvassa (vaan hän on Coco Chanelina tässä). Coco & Igor keskittyy kuvaamaan yhtä elämänvaihetta Chanelin (Anna Mouglalis) ja säveltäjä Stravinskyn (Mads Mikkelsen) elämässä, heidän kiihkeää rakkaustarinaansa. Odotukset olivat korkealla ja vaikka kuvauksellisesti elokuva on kaunista katseltavaa, se jättää hahmonsa etäisiksi ja kylmiksi, ja tarinansa pinnalliseksi. Suomen ensi-ilta 4.9.2009.


98. D. Mackenzie: Spread (L.A. Gigolo) (2009) (cinema 10/6) - **
Ohjaaja David Mackenzie tarttuu usein valtavirrasta poikkeaviin aiheisiin ja provosoi elokuvillaan kuten esimerkiksi kohua herättäneellä Young Adamilla. Hänen uusimpansa, Suomessa nimellä L.A. Gigolo markkinoitava elokuva kertoo Ashton Kutcherin esittämästä nuorukaisesta, joka elättää itsensä tarjoamalla seksuaalisia palveluita rikkaille naisille. Treenattu Kutcher on toki silmänruokaa, mutta tarina ei saa kunnon nostetta alleen eikä hahmoihin pääse syntymään minkäänlaista suhdetta. Elokuvasta kertoo paljon se, että paras roolisuoritus on loppukohtauksen sammakolla. Suomen ensi-ilta 7.8.2009.

99. B. Singer: Operaatio Valkyrie (2008) (blu-ray 12/6) - ****
Operaatio Valkyrie kertoo natsisaksan lopun tunnelmista, kun kansalaisten tunnelmat alkavat muuttua kielteiseksi Hitlerin hallinnolle. Tom Cruise englantia puhuvana saksalaissotilaana johtaa vastarintaliikkeen epätoivoista yritystä syöstä diktaattori vallasta. Mielenkiintoinen katsaus historiaan loistavan tekijäkaartin tekemänä.


100. J. Fehse: At any second (In jeder Sekunde) (2008) (dvd 12/6) - *** Paikoitellen Alejandro Gonzales Iñarritun tyyliä seuraileva draama rinnakkaisista tarinoista, joka ei kuitenkaan onnistu tehtävässään yhtä hyvin. Liiallinen draaman yritys tekee elokuvasta masentavan ja osa tarinoista ei tunnu liittyvän kokonaisuuteen oikein mitenkään. Elokuva nähdään meillä syksyllä Espoo Cinessä.

101. J. P. Shanley: Doubt - Epäilys (2008) (dvd 13/6) - ***
Pitkän aikaa olin odottanut näkeväni tämän, koska sen näyttelijäkaarti on täynnä suosikkejani - Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman ja pikkuhiljaa suosikkilistallani ylöspäin nouseva Amy Adams. Tarina epäilyksestä, joka kalvaa katolisen koulun rehtorin, nunnaopettajan sekä pappiopettajan välejä. Ei lopulta tarinallisesti aivan täyttänyt odotuksia, vaikka kaikki tekivätkin loistavat roolisuoritukset.

102. J. Poll: Charlie Bartlett (2007) (dvd 13/6) - ***
Suloinen ja sympaattinen komedia koulunsa lääkediileriksi ja epäviralliseksi psykiatriksi nousevasta ökyrikkaasta Charliesta (söötti Anton Yelchin, joka Star Trekissä ja Terminator 4:ssakin nähdään) joka ihastuu alkoholisoituneen ja itsetunnoltaan reppanan rehtorin (Robert Downey Jr) tyttäreen. Nyt kolme kertaa minut vakuuttanut Leningradissa 1989 syntynyt Yelchin on ehdottomasti yksi tämän hetken lahjakkaimmista nuorista näyttelijöistä. Tästä elokuvasta jää hyvä ja kepeä mieli :)


103. G. O'Connor: Pride and Glory (2008) (blu-ray 14/6) - ****
Edward Nortonin ja Colin Farrellin tähdittämä Pride and glory kertoo New Yorkin poliisivoimiin pesiytyneestä korruptiosta ja poliisiperheestä. Oikeudenmukaisuus ja lojaalius omalle perheelle sotivat tarinassa keskenään, mutta joskus on pakko tehdä valinta. Kun toiseen suuntaan kumartaa niin samalla toiseen suuntaan pyllistää. Mainioiden roolisuoritusten jännitysdraama on hieman pilattu liialla pituudella.

104. D. Cronenberg: A history of violence (2005) (blu-ray 14/6) - ****
Pitkään to see -listallani ollut Cronenbergin A history of violence on sarjakuvafilmatisointien aatelia. Viggo Mortensen on pikkukaupungissa vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa asuva Tom Stall, jonka menneisyydestä yhtäkkiä putkahtaakin esille murhamies nimeltä Joey Cusack. Hyvin yksityskohtaisesti kuvatuilta verilöylyiltä ei tässä elokuvassa vältytä, joten sitä en suosittele ihan heikkohermoisimmille. Monilla ihmisillä on kahdet kasvot.