keskiviikko 24. kesäkuuta 2009

Kirjoja: Kilttien kapina

Olen ollut feministi siitä asti, kun joskus esiteini-iässä tajusin, että tytöt ja pojat eivät yhteiskunnan mielestä sittenkään olleet ihan samalla viivalla koulussa ja elämässä. Siihen asti olin aina ajatellut, että tytöt ovat "parempia", koska koulussa tytöt keskimäärin pärjäsivät paremmin ja pojat taas olivat niitä mekastavia luusereita. Minulle oli niin suuri järkytys, että jotkut oikeasti kuvittelevat "poikuuden" tekevän ihmisestä jotenkin arvokkaamman, että jokin naksahti päässäni ja minusta tuli avoimesti feministi.

Useiden vuosien ajan feminismini on elänyt mukanani, heräten ajoittain ärsyyntymään yhteiskunnallisista ja kulttuurisista epäkohdista miesten ja naisten välillä. Tyttäreni syntymän jälkeen feminismini on taas aktivoitunut niin, että menin liittymään Naisasialiitto Unioniin ja mielenkiinnosta varaamaan kirjastosta pari kirjaa. Ensimmäinen niistä oli Liisa Huhdan ja Rosa Meriläisen kirjoittama Kilttien kapina - tottelemattomuuden alkeet naisille.

Kirjassa puidaan syyllistämättä kiltteyden eri puolia ja mietitään syitä siihen, miksi kiltit ihmiset esimerkiksi masentuvat helposti ja miksi kiltit kympin tytöt edelleen saavat huonompaa palkkaa kuin kutosen pojat. Syitä etsitään yhteiskunnasta ja kulttuurista, eikä niinkään henkilöistä itsestään, mikä on mielestäni hyvä lähtökohta. Meitä kilttejä tyttöjä kun on muutenkin niin helppo syyllistää ;-)

Helppolukuisesti kirjoitettu kirja soveltuu kaikille, sillä se ei ole raskas luettava, mutta silti siinä on painavaa asiaa. Voin suositella sitä erityisesti kilteille tytöille, joita kiltteys välillä ahdistaa, sekä niille, jotka tuntevat sisimmässään, että yhteiskunnassamme kaikki ei ole vielä täysin tasa-arvoista sekä myös ennakkoluulottomille miehille, jotka haluavat nähdä asioita naisten ja tyttöjen perspektiivistä.

Tätä kirjaa voisin myös suositella yhdelle tuntemistani kilteimmistä ihmisistä eli omalle äidilleni. Äiti, jos satut lukemaan tämän jutun, tsekkaapa kirjaa kirjastosta :)

Seuraavaksi lähti lukuun samojen kirjoittajien teos Feministin käsikirja.