torstai 4. kesäkuuta 2009

Angelina Jolie, 34 (4/6)

Angelina Jolie Voight syntyi 4. kesäkuuta 1975 Los Angelesissa Kaliforniassa Oscar-voittaja Jon Voightin ja näyttelijä Marcheline Bertrandin filmiperheeseen eikä nykyaikana esittelyjä kaipaa. Maailman tunnetuimpien kuuluisuuksien joukkoon lukeutuva Jolie rankattiin juuri Forbesin listalla maailman vaikutusvaltaisimmaksi julkkikseksi. Listan kärjessä pari vuotta keikkunut Oprah Winfrey joutui siis luovuttamaan kärkipaikan nuoremmalleen.

Filmitähteytensä ja vuonna 2000 elokuvasta Vuosi nuoruudestani (Girl, interrupted) Oscarin voittanut (ja tänä vuonna elokuvasta Vaihdokas - Changeling ehdokkaana ollut) Jolie tunnetaan myös myrskyisistä avioliitoistaan Billy Bob Thorntonin ja Jonny Lee Millerin kanssa - ennen suhdettaan Brad Pittiin. "Brangelina" joutui koko maailman valokeilaan vuonna 2005 kun heidän valkokangassuhteestaan elokuvassa Mr. ja Mrs. Smith tuli totta myös oikeassa elämässä ja Pittin pitkäaikainen avioliitto Jennifer Anistonin kanssa päättyi.

Jolie tunnetaan myös Unicefin hyväntahdonlähettiläänä sekä lukuisista adoptiolapsistaan. Hänellä ja Pittillä on kambodzalainen poika Maddox (s 2001), etiopialainen tytär Zahara (s 2005) sekä vietnamilainen poika Pax (s 2003). Lisäksi hänellä ja Pittillä on kolme biologista lasta: tytär Shiloh (s 2006) sekä 2008 syntyneet kaksoset Knox ja Vivienne.


Välit omaan isäänsä Jolie katkaisi jo nuorena. Vanhemmat erosivat vuonna 1976 ja Angelina veljineen kasvoi äitinsä kanssa. Vanhemmiten hän syytti isäänsä perheen hajoamisesta ja katkaisi välit virallisesti tiputtamalla isänsä sukunimen (Voight) nimestään pois.

Useissa äänestyksissä maailman kauneimmaksi ja seksikkäimmäksi naiseksi valittu Jolie on nainen sekä miesten että naisten mieleen. Voimakkaiden ja aktiivisten roolihahmojensa avulla hän on tuonut tasa-arvoa edelleen miehiseen elokuvamaailmaan sekä tinkimättömällä persoonallaan valanut uskoa kanssasisarilleen ympäri maailman. Siinä missä miehet näkevät kuvankauniin, sensuellin jumalattaren, useat naiset näkevät lahjakkaan, vahvan, omien sanojensa takana seisovan ja itseensä uskovan persoonallisen naisen ja saavat tästä voimaa uskoa itseensäkin naisena ja äitinä.


Itselleni Jolie on ollut suosikkinäyttelijäni vuosikaudet ja ihailen hänen lahjakkuuttaan ja antautumistaan rooleilleen. Kaunis, sensuelli ja persoonallinen nainen, joka ei arkaile.

Mitä mieltä sinä olet Angelinasta?