tiistai 26. toukokuuta 2009

Pelastetaan edes norppa!

On muutamia asioita, joille olen äärimmäisen herkkä. Yksi sellainen tipan väistämättä linssiin tuova asia on saimaannorppa, tuo maailman uhanalaisin hylje, joita asustaa ainoastaan Saimaan vesistössä ja kanta on tällä hetkellä 260 kappaletta KOKO MAAILMASSA. Maailman luonnonsuojelujärjestö IUCN onkin nostanut saimaannorpan uhanalaisuusluokituksen "äärimmäisen uhanalaiseksi". Vaikka blogini keskittyykin pääasiassa viihteeseen, haluan kantaa korteni kekoon myös luonnonsuojelussa ja tässä tapauksessa norppien suojelussa.

Norpan pikkaraiset kuutit opettelevat näinä hetkinä elämää omillaan ilman emoa ja ovat uteliaina, mutta vielä tietämättöminä vaarassa tarttua kalastajien verkkoihin ja hukkua niihin. Juuri hetki sitten luin Iltalehdestä tapauksesta, jossa kalastaja oli löytänyt (ja ilmoittanut asiasta, hienoa!) hukkuneen kuutin verkostaan. Tämä asiasta järkyttynyt, tiedostava kalastaja aikoi vaihtaa kalastusvälineensä verkosta katiskaan, mikä on kuuttien kannalta huomattavasti turvallisempi vaihtoehto.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pelastetaan edes norppa! -kampanja kerää lahjoituksia norpan suojeluun Lahjoita katiska -periaatteella. Tuossa blogini oikeassa laidassa komeilee norppakuva ja linkki kampanjasivustolle. Sillä haluan muistuttaa kaikkia lukijoitanikin siitä, millainen vastuu meillä ihmisillä on luonnonvaraisten eläinten säilymisestä alati muuttuvassa luonnossamme.

Kaksoskuutit Juha Taskisen kuvaamina keväällä 2009.

Lisää norppien suojelusta Suomen luonnonsuojeluliiton sivulta.