perjantai 22. toukokuuta 2009

Onko Dr. Parnassuksen ihmeellinen maailma ihmeellinen sittenkään?

Lahjakkaan Heath Ledgerin viimeiseksi jäänyt elokuva The Imaginarium of Doctor Parnassus on saanut ensi-iltansa Cannesin filmijuhlilla. Ledgerin kuolemahan sattui kesken elokuvan filmaamisen tammikuussa 2008, mutta elokuva tehtiin kuitenkin loppuun kunnianosoituksena poismenneelle näyttelijälle, niin, että ei yhtään sen vaatimattomammat näyttelijät kuin Johnny Depp, Jude Law ja Colin Farrell paikkasivat Ledgerin roolin loppuun.

Odotukset siis ovat olleet enemmän kuin korkealla. Ensimmäiset arvostelut Cannesista eivät kuitenkaan lupaa mitään mestariteosta, ikävä kyllä. Mm. Hollywood Reporter arvostelee elokuvan "pettymykseksi" näin.

Elokuvan ohjaaja Terry Gilliam on ollut hieman huono-onninen projekteissaan. Kun Dr. Parnassus meinasi jäädä tekemättä Ledgerin kuoleman takia, miehen edellinen projekti Don Quijotesta joutui taistelemaan tuulimyllyjä vastaan ja hävisi, koska kaikki mahdollinen meni pieleen. Gilliamille jäi elokuvan teosta käteen vain dokumentti tuotantoryhmän kohtaamista ongelmista, Lost in La Mancha. Viime aikoina tosin on huhuttu, että ohjaaja olisi sittenkin tekemässä elokuvan loppuun. Saas nähdä.

Mutta ennen sitä, mielenkiinnolla odotan, että Dr. Parnassus nähdään normaaleissa teattereissa. Julkaisuaikataulu ilmeisesti on vielä auki, sillä esimerkiksi IMDb:ssä julkaisuaikataulua on vain muutamille maille ensi syksylle. Uskoisin kuitenkin, että jo pelkästään näyttelijöidensä takia kyseessä on tapaus, joka ei jää huomiotta.


The Imaginarium of Dr. Parnassus IMDb:ssä.