maanantai 25. toukokuuta 2009

Kirja-arvio: Outo lempi - triviakirja elokuvan ystäville

Outi Heiskasen kirjoittama Outo lempi - triviakirja elokuvan ystäville on ollut iltalukemisenani jonkin aikaa. Ostin kirjan viime syksynä Akateemisen kirja-alesta ja vähän aikaa sitten aloin pikkuhiljaa kahlata teosta läpi.

Kirja keskittyy Hollywood-triviaan, mutta laajalla skaalalla useiden vuosikymmenten ajalta. Paikallisväriä tuovat katsaukset suomielokuvaan. Kirja mm. antaa ohjeet elokuvaveren tekoon, kertoo reseptejä joihinkin elokuvahistorian merkittävimpiin ruokiin ja sukeltaa elokuvakoirien (kuten Lassien, Benjin ja Rin Tin Tinin) historiaan. Se listaa hassuja suomennoksia ja James Bondissa käytettyjä gadgetteja, mutta kertoo myös ennenaikaisesti elämänsä päättäneistä legendoista - pintaa vain hennosti raapaisten tosin, sillä 300 sivua ei kovin suureen määrään tarinaa riitä.

Suomen elokuva-arkistossa työskentelevä Heiskanen on ollut itse kiinnostunut leffatriviasta koko ikänsä. Ja se kuultaa kirjasta lävitse, sillä se kevyen luonteensa takia on parhaimmillaan läpiluettuna eikä hakuteoksena. Hakuteoksena se ei erikoisen jaottelunsa vuoksi oikein toimi, mutta on harmittomana iltalukemisena leffafanille jos ei nyt kultakaivos, niin ainakin viihdykettä.

Kirjailija: Outi Heiskanen
Kustantaja: Kustannusosakeyhtiö Teos
Julkaistu: 2006
Sivumäärä: 304
Löytyy mm. Akateemisesta kirjakaupasta, Suomalaisesta kirjakaupasta ja Bookplussasta.