tiistai 28. huhtikuuta 2009

Maagiset viisi tähteä

Tänään 28. huhtikuuta 2009 olen nähnyt alkuvuoden aikana kaikenkaikkiaan 68 leffaa. Määrä saattaa heittää muutaman alakanttiin, koska kaikki katsomani eivät välttämättä ole päätyneet millekään listalleni ja ovat haihtuneet reikäpäästä taivaan tuuliin.

Tehdessäni tuota listaa huomasin, että tänä vuonna olen nähnyt todella vähän todella hyviä elokuvia, sillä listassani ei ole yhtään viiden tähden leffaa. Joko olen ollut tosi kriittisellä tuulella tai sitten olen vaan missanut ne kaikki mestariteokset. Myönnettäköön, että alkuvuoden Oscar-buumin ajoilta "to see" -listani on aika pitkä - en ole nimittäin vieläkään nähnyt Readeria, Frost / Nixonia, Milkiä, Doubtia...
Viime vuoden lopulla / tämän vuoden alussa ilmestyneistä elokuvista suosikkejani ovat olleet ruotsalainen vampyyridraama Ystävät hämärän jälkeen (englanninkielinen arvio MovieBabblingsissa), Leonardo Di Caprion ja Kate Winsletin tähdittämä lähiödraama Revolutionary road (arvio täällä), sarjakuvafilmatisointi Watchmen (arvio täällä), ihkupihku Benjamin Buttonin ihmeellinen elämä (arvio täällä), eeppinen Australia Nicole Kidmanin ja Hugh Jackmanin karismalla ryyditettynä (arvio täällä) sekä Lucas Moodyssonin vaikuttava Mammutti (arvio täällä) kännykkävanhemmuudesta. Mutta näistäkään en yhtäkään olisi nostamassa mestariteokseksi, viiden tähden arvoiseksi elokuvaksi. Kaikki ovat kyllä omalla tavallaan hyviä ja niissä on erittäin vaikuttavia roolisuorituksia ja hienoja kohtauksia, mutta jokin niistäkin on puuttunut, mikä on pudottanut sen viimeisen tähden pois.

Yleensä käy niin, että kun jotain elokuvaa oikein kovasti odottaa, saattaa joutua pettymään. Ja sitten on ne iloiset yllätykset, kun joku ns. pienempi elokuva vaikkapa saa aikaan vautsivau-elämyksen. Vaikea on siis mennä etukäteen edes arvioimaan, mikä leffa saattaisi yltää tuohon maagiseen viiteen tähteen - toivottavasti kuitenkin joku tänäkin vuonna! :)